Barnefri – er det en rettighet?

Vi hører det stadig vekk. Foreldre som tar seg fri fra jobb, men likevel sender barna i barnehage eller på SFO, fordi de vil ha barnefri. Men er dette egentlig riktig? For det er jo engang sånn at barna har lengre arbeidsdager enn oss voksne. De blir levert før vi starter på jobb, og hentet når vi er ferdige. Trenger ikke de også et pusterom i hverdagen? Jeg mener at de så absolutt trenger det.

Når man får barn tar man på seg et enormt ansvar, der man ikke lenger kan sette seg selv i første rekke. Det ble utført en undersøkelse i 650 barnehager, og resultatet var nedslående. 44,6 % av foreldre har benyttet foreldrepermisjonen til helt andre ting enn å ta vare på barnet sitt. Det har seg nemlig sånn at vi i Norge ikke har noen lov som sier at vi ikke kan ha barnet i barnehagen selv om vi har foreldrepermisjon. Og da snakker vi ikke om større søsken, men om barnet som er i sitt første leveår. Dette gjelder i all hovedsak fedre, da det oftest er de som har den siste delen av permisjonen. Det betyr derimot ikke at mødre er helt uskyldige.

Foreldre tar seg fri for å pusse opp, shoppe, dra på vennetur osv. Barna er i barnehagen. Noen kjenner kanskje et snev av dårlig samvittighet, mens andre igjen synes at dette er noe de virkelig fortjener. Vi har moren som kommer for sent for å hente barnet i barnehagen, fordi hun var på shopping og glemte klokka. Eller faren som ringer og sier han blir forsinket fordi han vil til frisøren først. Ja, dette er faktisk historier fra virkeligheten.

Man tenker kanskje at barnet vil kjede seg hjemme om vi har tatt fri for å for eksempel pusse opp. Men kanskje synes ikke barnet det er kjedelig. Det kan hende at han eller hun synes det er koselig å være sammen med mamma eller pappa. Mye ligger nok i at vi er opptatt av at tiden med barna på død og liv skal være fylt med kos og lek, men sånn trenger det ikke og bør det ikke være. Barn har godt av å delta på hverdagslige ting også. Et litt større barn vil garantert få mestringsfølelse om hun får lov til å hjelpe til når mor skal skru sammen et nytt terrassebord eller rydde i hagen.

Det positive her er jo at det viser hvilken enorm tillit foreldre har til barnehagen. Vi mener altså at barna har det bedre der. Men faktum er at barn også blir slitne. De lider også av en stressende hverdag og trenger et avbrekk fra det normale. Så neste gang du tenker på å ta deg en barnefri dag, så tenk etter en gang til. Kanskje trenger barnet også en barnefri dag, altså en dag fri fra de andre barna.

Leave a Reply