Din rolle som forelder

I dagens samfunn er ofte både mor og far utearbeidende, og det betyr at små barn trenger et sted å være mens foreldrene er på jobb. Det er en stor og nesten litt nervepirrende oppgave å finne den riktige barnehagen for eget barn. Det er mye man skal tenke over. De fleste av oss ønsker en barnehage som ligger i grei avstand til jobb og hjem, men det viktigste er nok å finne et sted som formidler de verdiene vi ønsker at våre barn skal vokse opp med. Bor du i hovedstaden finner du på nettsiden til Oslo kommune en Oversikt over alle Oslos barnehager.

Vær en god rollemodell for barnet ditt

Å være forelder byr på mange utfordringer. En ting er valg av barnehage for våre små håpefulle, en annen ting er hvordan vi selv oppfører oss rundt barna. Barnet ditt har deg som rollemodell og derfor er det viktig at du tenker over hva du gjør og hva du sier. Vær bevisst på hvordan du snakker til barnet ditt. Hører du etter når barnet ditt snakker med deg, og svarer du med ord barnet kan forstå? Eller er du mer opptatt av hva som skjer på mobilen din? Snakker du nedsettende om andre mennesker mens barnet ditt hører på? Når du vier din fulle og hele oppmerksomhet til barnet ditt får du et barn som har tillit, og som vet det kan komme til deg for å prate. Når du snakker pent om andre mennesker lærer du barnet ditt å respektere andre, uansett hvordan de er. Barnet ditt tar etter deg, så ikke overlat oppdragelsen til barnehagen alene.

Den vanskelige barneoppdragelsen

Jesper_JuulBarneoppdragelse er ingen lett sak. Ikke bare har du ansvar for at barnet har tak over hodet og mat i magen, men du skal også sørge for at det utvikler seg til et godt menneske. Overalt kan du finne artikler og skriverier om folk som mener noe om hvordan du skal oppdra barnet ditt. Skal du la det gråte seg i søvn til det lærer å sove hele natten alene, eller skal dere sove sammen? Skal det ha mange venner og være sosialt, eller skal du fokusere på det akademiske og timevis med pugging? Det er ikke lett å finne riktig vei, og det blir gjerne en del prøving og feiling. Til tross for alle de kloke ekspertene der ute er det å lytte til egen magefølelse det viktigste du kan gjøre. Bruk tid med barnet ditt og gi nok kjærlighet. Ta de valgene som kjennes riktige ut for dere som familie, ikke gjør ting som kjennes feil bare fordi noen har fortalt at det er veldig lurt.

Leave a Reply